Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Zeist en Dijk & Waard
deze pilot liep in 2021,2022 en 2023 en is inmiddels afgerond

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Almere, Haarlem en Zaandam
deze pilot vindt plaats in april – mei 2024

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Bergen NH, Edam-Volendam, Heemskerk, Huizen, Nieuwegein, Oostzaan, Ouder-Amstel en Zaanstad.

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Houten, Bunnik, Vijfheerenlanden en Utrechtse Heuvelrug

Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren

Slim laden in Haarlem

MRA-Elektrisch, TotalEnergies en Liander hebben in Haarlem een voorbeeldproject met slim laden succesvol afgerond. Publieke laadpalen kunnen via het platform GOPACS zorgen voor een efficiënter gebruik van het overvolle elektriciteitsnet, laat het project zien. Overbelasting van het net kan zo lokaal voorkomen worden.

Wat is GOPACS?
GOPACS is een platform van de netbeheerders. Op dit platform kunnen zij flexibel vermogen uit de markt aankopen. Is de verwachte elektriciteitsvraag in een bepaald gebied te hoog? Dan vragen de netbeheerders via GOPACS aan klanten of zij tijdelijk minder stroom kunnen verbruiken. De ruimte die zo vrijkomt, wordt verdeeld onder andere verbruikers. De klant die de ruimte beschikbaar stelt, krijgt een vergoeding. Een mooie win-winsituatie dus.

Innovatie in Haarlem: laadpalen helpen het elektriciteitsnet
In het voorbeeldproject in Haarlem is voor het eerst een groep laadpunten als 1 virtuele aansluiting aan GOPACS gekoppeld. Een belangrijke innovatie met veel potentie. Het project ging in 2021 van start met 74 laadpunten. In 2022 werden dat er 120 laadpunten. Uiteindelijk deden er 200 laadpunten mee. Op verzoek van netbeheerder Liander kan laadpaalexploitant TotalEnergies het vermogen van deze groep laadpalen verlagen. De e-auto’s laden dan iets minder snel.

Nieuwe techniek veelbelovend
Belangrijke uitkomst van het voorbeeldproject is dat de nieuwe techniek werkt en betrouwbaar is. Wel blijken er relatief veel laadpalen nodig om voldoende impact te hebben op het elektriciteitsnet, zonder dat de e-rijders er hinder van hebben. Daarom is het aantal laadpunten eind 2023 opgeschaald naar 200. Vanaf dat aantal is het interessant om laadpalen als groep op GOPACS aan te bieden.

Grote potentie
Bij de start van het project in 2021 werd de potentie al voorgerekend. TotalEnergies exploiteert binnen regio Noordwest nu meer dan 12.000 laadpunten. Het potentieel is dan ongeveer 12 MW. Dit staat al snel gelijk aan het benodigde vermogen voor bijna 12.000 huishoudens. Er is dus potentie om veel impact te maken. TotalEnergies en MRA-Elektrisch blijven werken aan slim laden. Het doel is om op het hele netwerk slim te laden.

Wat is slim laden?

Slim laden betekent zoveel mogelijk laden wanneer er veel groene stroom beschikbaar is en de CO2 uitstoot van stroom laag is. Automatisch, zonder dat je hier als elektrische rijder iets voor hoeft te doen. Zo wordt elektrisch rijden nog duurzamer.

Waarom willen we slim gaan laden?

TotalEnergies en MRA-Elektrisch willen in het laadnetwerk zoveel mogelijk energie leveren uit duurzame bronnen. Daarom leveren we nu al 100% groene stroom in ons netwerk. Door slim te laden gaan we nóg een stap verder: we maximaliseren het laadvermogen van de laadpalen als de zon schijnt en de wind waait zodat het moment van opwekken van groene stroom samenvalt met het moment van gebruik.

Hoe werkt het?

Elke dag bekijken we de verwachte elektriciteitsprijzen en hoeveelheid zon- en windenergie voor ieder uur. Op basis daarvan passen we het vermogen van de laadpalen aan. Hierbij verdeelt een slim systeem het beschikbare vermogen zo eerlijk mogelijk. Zo zorgen we dat er op het optimale moment geladen wordt, zonder dat u hier als elektrische rijder veel van merkt.

Heeft u haast? Dan kunt u via de beschikbaar gestelde ChargeAssist app uw laadvoorkeuren wijzigen.

Is mijn auto geschikt?

Alle elektrische voertuigen zijn geschikt voor deze manier van slim laden. U hoeft zelf niets te doen om hieraan deel te nemen.

Hoeveel langer duurt het om mijn auto te laden?

Door gebruik te maken van slimme algoritmes verdeelt TotalEnergies het beschikbare laadvermogen zo eerlijk mogelijk over de laadpalen die meedoen met dit voorbeeldproject. De laadsnelheid op de laadpaal varieert daardoor en het laden kan soms kort onderbroken worden. Een laadsessie die normaal 4 uur duurt kan daardoor tot gemiddeld een half uur langer duren.

Heeft u haast? Dan kunt u slim laden voor de duur van uw laadsessie uitzetten met behulp van ‘Priority Charging’ in de ChargeAssist app.

Hoe kan ik slim laden uitzetten als ik haast heb?

Als u haast heeft, kunt u slim laden tijdelijk uitzetten door uw laadvoorkeuren te wijzigen. Dit kunt u op de volgende manier doen:

1. Download de ChargeAssist app (gratis voor Android & iPhone).

2.Voeg uw laadpas of directe betaalmethode toe.

3. Schakel via ‘instellingen’ de knop ‘Slim Laden’ uit.

4. Start uw laadsessie via de app.

Let op: de volgende sessie wordt Slim Laden automatisch weer geactiveerd.

Zijn er extra kosten verbonden aan het gebruik van de ChargeAssist app of Priority Charging?

Nee. Als u uw laadpas aan de ChargeAssist app hebt toegevoegd, betaalt u gewoon het tarief dat u van uw laadpasleverancier gewend bent. Als u ervoor kiest met creditcard te betalen, kan het wel zo zijn dat u een ander tarief betaalt dan u gewend bent. Dit tarief ziet u in de ChargeAssist app bij het starten van uw laadsessie.

Waarom krijg ik een melding dat mijn laadsessie is gestopt?

Het kan gebeuren dat de laadsessie door slim laden tijdelijk wordt onderbroken. Uw auto krijgt dan even geen stroom. Dit duurt in de regel niet langer dan een kwartier en uw laadsessie zal automatisch worden hervat. U hoeft dus niets te doen.

U krijgt deze notificatie waarschijnlijk van de app die bij uw auto hoort of van de app waarmee u uw laadsessie hebt gestart. Vaak kunt u deze notificaties uitzetten. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw app.

Wat levert het mij als elektrische rijder op?

Elektrisch rijden is pas echt duurzaam als er ook geladen wordt met groene stroom. Alle laadpunten die via MRA-Elektrisch geplaatst zijn, leveren al duurzame energie. De volgende stap is om auto’s met die duurzame energie op het meest gunstige tijdstip te laden.

Door slim te laden zorgen we dat er zoveel mogelijk geladen wordt als de zon schijnt en de wind waait. Omdat in die uren de stroom op de markt vaak goedkoper is, kunnen we elektrisch rijden voor de e-rijder betaalbaar houden.

Wat is het voordeel voor TotalEnergies?

TotalEnergies wil een uitgebreid laadnetwerk beschikbaar hebben voor de elektrische rijder. We vinden het belangrijk dat dit tot zo min mogelijk belasting op het elektriciteitsnet leidt. Door deze proef met slim laden leren we hoe we de drukte op het net kunnen beperken zonder dat de elektrische rijder hier veel van merkt. Ook onderzoeken we of het voordelen heeft om extra vermogen beschikbaar te stellen in de uren dat het rustig is.

Heeft u vragen over slim laden? Neem dan contact op met Nanet Rutten.

Ervaart u problemen tijdens uw laadsessie op een slim laadpunt? Bel dan met de servicedesk van TotalEnergies: 030 4100 887