MRA-Elektrisch, TotalEnergies en Liander hebben in Haarlem een voorbeeldproject met slim laden succesvol afgerond. Publieke laadpalen kunnen via het platform GOPACS zorgen voor een efficiënter gebruik van het overvolle elektriciteitsnet, laat het project zien. Overbelasting van het net kan zo lokaal voorkomen worden.
Wat is GOPACS?
GOPACS is een platform van de netbeheerders. Op dit platform kunnen zij flexibel vermogen uit de markt aankopen. Is de verwachte elektriciteitsvraag in een bepaald gebied te hoog? Dan vragen de netbeheerders via GOPACS aan klanten of zij tijdelijk minder stroom kunnen verbruiken. De ruimte die zo vrijkomt, wordt verdeeld onder andere verbruikers. De klant die de ruimte beschikbaar stelt, krijgt een vergoeding. Een mooie win-winsituatie dus.
Innovatie in Haarlem: laadpalen helpen het elektriciteitsnet
In het voorbeeldproject in Haarlem is voor het eerst een groep laadpunten als 1 virtuele aansluiting aan GOPACS gekoppeld. Een belangrijke innovatie met veel potentie. Het project ging in 2021 van start met 74 laadpunten. In 2022 werden dat er 120 laadpunten. Uiteindelijk deden er 200 laadpunten mee. Op verzoek van netbeheerder Liander kan laadpaalexploitant TotalEnergies het vermogen van deze groep laadpalen verlagen. De e-auto’s laden dan iets minder snel.
Nieuwe techniek veelbelovend
Belangrijke uitkomst van het voorbeeldproject is dat de nieuwe techniek werkt en betrouwbaar is. Wel blijken er relatief veel laadpalen nodig om voldoende impact te hebben op het elektriciteitsnet, zonder dat de e-rijders er hinder van hebben. Daarom is het aantal laadpunten eind 2023 opgeschaald naar 200. Vanaf dat aantal is het interessant om laadpalen als groep op GOPACS aan te bieden.
Grote potentie
Bij de start van het project in 2021 werd de potentie al voorgerekend. TotalEnergies exploiteert binnen regio Noordwest nu meer dan 12.000 laadpunten. Het potentieel is dan ongeveer 12 MW. Dit staat al snel gelijk aan het benodigde vermogen voor bijna 12.000 huishoudens. Er is dus potentie om veel impact te maken. TotalEnergies en MRA-Elektrisch blijven werken aan slim laden. Het doel is om op het hele netwerk slim te laden.