Inspirerende kennissessie elektrisch autodelen

By 13 maart 2018Nieuws

Autodelen is in opkomst. Dat is positief, want autodelen verlaagt de parkeerdruk en is goed voor het milieu. De milieuwinst wordt nog groter bij een elektrisch autodeelproject. Maar hoe start of steun je dit als gemeente?

Maar liefst 22 mensen verzamelden zich op 20 februari op het kantoor van MRA-E in Amsterdam om kennis en inspiratie op te doen om een nieuwe manier van autorijden te faciliteren: elektrisch autodelen. Aanbieders en ervaringsdeskundigen van autodeelprojecten deelden enthousiast hun ervaringen. Want waar liggen de kansen, waar moet je op letten en wat zijn good practices? Martien Das, senior adviseur lokaal klimaatbeleid en duurzame mobiliteit bij Rijkswaterstaat, benadrukt dat autodelen helpt om milieudoelstellingen te behalen én om de parkeerdruk te verlagen. Voor gemeenten kan het daarom aantrekkelijk zijn om de rode loper voor de elektrische deelauto uit te rollen. Zeker gezien de verwachting dat er in de toekomst één miljoen auto’s bijkomen, naast de acht miljoen auto’s die nu al in Nederland rondrijden. Autodelers rijden tot wel 20% minder dan autobezitters en één deelauto kan ongeveer tien ‘gewone’ auto’s vervangen (Planbureau voor de Leefomgeving). Het is tijd om duurzaam autodelen te omarmen.

Wat kun je als gemeente doen?
Het eenvoudigste dat gemeenten kunnen doen is informatie geven over autodelen (bijvoorbeeld bij de rijbewijsafgifte) en deelauto’s stimuleren door barrières weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een plan dat voorziet in locaties, laadpalen en aantrekkelijke parkeertarieven voor elektrische deelauto’s. Stichting Duurzaam Waterland, dat in Monnickendam een elektrisch autodeeltraject is gestart, weet hoe belangrijk een actieve rol van de gemeente kan zijn. Voor dit veelbelovende autodeelproject, waarbij MRA-E de laadpalen verzorgt, werden de verkeersbesluiten snel geregeld en is de gemeente launching customer.

download-inventarisatie-elektrische-deelauto-programmas

Download hier onze inventarisatie van elektrische deelauto-programma’s


Kansen bij nieuwbouw
MRA-E ondersteunt elektrische autodeelprojecten, bijvoorbeeld met kennis (do’s & don’ts uit de praktijk), het regelen van laadpalen, het vinden van aantrekkelijke subsidies en advies en bemiddeling voor de koppeling aan lokaal opgewekte wind- of zonne-energie. Nu er volop gebouwd wordt, ligt er voor gemeenten een uitgelezen kans om te anticiperen op het elektrisch rijden en de energietransitie. Bijvoorbeeld door bij de gronduitgifte al slimme eisen te stellen. Met MRA-E als aanjager en kennismakelaar hebben 7 gemeenten de koppen hiervoor al bij elkaar gestoken. Nieuwe gebiedsontwikkeling lijkt een goed moment om te zorgen voor deelauto’s in combinatie met het OV en de fiets: een mobiliteitspakket voor bewoners.

Meer weten en aan de slag?
Gemeenten die het autodelen promoten hebben de wind mee. Steeds meer mensen zien de voordelen ervan in. Nederland telde volgens CROW-KpVV in het voorjaar van 2017 al 30.697 deelauto’s. Dat is een groei van 23% (ruim 5.700 auto’s) ten opzichte van 2016. Wilt u in uw gemeente aan de slag met elektrisch autodelen en heeft u vragen of wilt u ondersteuning? Neem dan ons met ons op. MRA-E helpt u graag op weg!

Bekijk hier de presentaties van de aanbieders van autodeelprojecten die bij de sessie aanwezig waren: MyWheels, Car2Go en WeDriveSolar.