In 2030 zijn er in Nederland naar verwachting zo’n twee miljoen e-auto’s. Daarvoor zijn 200.000 publieke laadpalen nodig, tegen 75.000 nu. Is uw gemeente klaar om de groei aan te kunnen? Laat u niet verrassen. Een goede voorbereiding bespaart veel werk later. Het betaalt zich uit in een dekkend en goed gebruikt laadnetwerk. Zeven tips voor wat u vandaag al kunt doen.
1.Stel een laadvisie en laadbeleid op
Gebruik de NAL-prognose om te weten wat uw gemeente te wachten staat. Formuleer een laadvisie en stel een laadbeleid op. Gaat u voor vraag- of datagestuurd plaatsen of misschien een combinatie? Kijk vooruit. Denk bijvoorbeeld ook aan laden op bedrijventerreinen en laat laadinfra een vast onderdeel zijn van nieuwbouwplannen. Bij beleid horen ook budget en menskracht. Hoeveel maakt u vrij? MRA-Elektrisch adviseert u graag.
2.Stel een laadkaart op
Handel proactief en stel een laadkaart op: breng in kaart waar in de nabije toekomst behoefte aan laadpalen zal zijn en wijs alvast geschikte locaties aan. Vraagt iemand een laadpaal aan, dan kan de plaatsing sneller gaan. Minder werkdruk voor de gemeente, meer tevreden gebruikers. MRA-Elektrisch kan u ondersteunen en werk uit handen nemen.
3.Zorg op tijd voor goede locatievoorstellen
Laat MRA-Elektrisch de locatievoorstellen voor u maken. Of gebruik de criteria in het online portaal die MRA-E heeft opgesteld als u dit zelf wilt doen. Houd er rekening mee dat het vinden van geschikte locaties tijd en kennis van zaken vraagt.
4.Gebruik een checklist voor locatievoorstellen
Wie en welke stappen zijn allemaal nodig om een locatievoorstel rond te krijgen? Een checklist voor intern gebruik kan onnodige fouten en vertraging voorkomen. U krijgt meer grip en houdt de vaart erin.
5.Waarborg een vlotte afhandeling
Zorg dat de medewerker die de laadpaalverzoeken behandelt, bezwaren beantwoordt etc. hiervoor voldoende uren heeft. Ook als het e-rijden een vlucht neemt. Wijs een medewerker aan om de verkeersbesluiten te nemen en geef ook die voldoende uren. Zo kan een besluit snel genomen worden. Of besteed dit uit. Met een laadkaart kunt u ook een verzamelverkeersbesluit nemen. Wel zo efficiënt!
6.Lever de locatie snel op
Kan de locatie worden opgeleverd? Doe dan direct de laatste check. Staat de laadpaal goed, is de omtegeling in orde en ligt er geen zand meer? Stel niet uit en geef er een klap op!
7.Geef heldere en actuele informatie op uw website
Zorg voor heldere informatie op uw website voor e-rijders en bewoners. Check regelmatig: is alles nog actueel? MRA-Elektrisch adviseert u graag. Met goede informatie helpt u het e-rijders op weg én vergroot u het draagvlak bij bewoners.
MRA-Elektrisch investeert in de ontwikkeling van het e-rijden in regio Noordwest, dus ook in uw gemeente. Van de overheid, voor de overheid. Ons team telt nu al 28 medewerkers. Samen helpen we het e-rijden sneller verder. Vandaag nog nieuwe stappen zetten? Neem contact op met Jeroen Boeve, realisatiemanager laadinfrastructuur.