Monnickendam krijgt elektrische deelauto’s

By 16 februari 2018Nieuws

In Monnickendam start Stichting Duurzaam Waterland een autodeelproject met elektrische auto’s. Het project wordt gefinancierd uit de opbrengst van de twee windmolens van Coöperatie Windenergie Waterland. MRA-Elektrisch levert de laadinfrastructuur. Een veelbelovend project. De elektrische deelauto’s worden opgeladen met duurzame stroom uit de regio.

MRA-E, die op dit moment 29 openbare laadpunten in de gemeente Waterland realiseert, zorgt ook voor de laadpunten voor het autodeelproject. De gemeente heeft hier op een centraal gelegen locatie in Monnickendam een plaats voor vrijgemaakt. Dit voorjaar gaat Stichting Duurzaam Waterland hier van start met twee deelauto’s. Zijn die een succes, dan wordt het aantal auto’s uitgebreid.

Meedoen is makkelijk
Het autodeelproject is een van de manieren waarmee Stichting Duurzaam Waterland het bewustzijn en gebruik van duurzame energie bevordert. MRA-E is enthousiast over het initiatief, omdat het mensen de mogelijkheid geeft om op een laagdrempelige manier kennis te maken met elektrisch rijden. Stichting Duurzaam Waterland heeft geen winstoogmerk en houdt – om zoveel mogelijk mensen te bereiken – de autohuurtarieven laag. MRA-E juicht het initiatief ook toe omdat de elektrische deelauto’s rijden op lokaal opgewekte energie. Betrokken partijen verkennen of de energie binnenkort geleverd kan worden door de twee windmolens op de dijk bij Marken.

Win-winsituatie
Dat elektrisch rijden en lokale duurzame energieprojecten elkaar kunnen versterken, blijkt uit de ervaring die MRA-E opdoet met een aantal praktisch ingestoken voorbeeldprojecten. Zo laat We Drive Solar in Utrecht zien dat het loont om elektrische auto’s te laten rijden op stroom die is opgewekt met eigen zonnepanelen. We Drive Solar experimenteert met een slimme laadpaal, waarbij de auto’s bij voorkeur laden op momenten waarop er (te) veel zonne-energie wordt opgewekt. Dit vergroot het rendement van de lokaal opgewekte zonnestroom, terwijl de elektrische rijder tegelijk kan profiteren van de lage stroomprijs die op dat moment geldt. Dat geeft het schone elektrisch rijden een extra impuls.

Onderzoek en kennis delen
Op een vergelijkbare manier kan een koppeling van windmolens met de elektrische auto ook synergie opleveren. Laden op uitgekiende momenten: opslag in de autoaccu als er een overschot aan windenergie is en de stroomprijs laag is. Ook daarin schuilen kansen om de energietransitie sneller en zonder haperingen dichterbij te brengen. Het loont om dit met projecten in de praktijk te onderzoeken. MRA-E deelt de kennis en ervaring die met dergelijke projecten wordt opgedaan. Daarmee helpen we samen het elektrisch rijden en de energietransitie vooruit!

Meer weten over autodeelprojecten?
Projecten elektrisch vervoer & laden of neem ons met ons op.