Aanbesteding publieke laadpunten in gemeentelijke parkeergarages herstart

By 23 juli 2024Nieuws

Steeds meer gemeenten willen laadpunten aanleggen in hun publiek toegankelijke gemeentelijke parkeergarages. Een prima initiatief om e-rijders die beschikken over een eigen parkeerplek in een parkeergarage te faciliteren. Daarnaast zorgt het voor minder parkeerdruk van e-auto’s op straat. Er werd daarom enthousiast gereageerd op de uitnodiging van MRA-Elektrisch begin 2023 om mee te doen met de gezamenlijke aanbesteding.

In de eerste realisatiefase doen 11 gemeenten met 41 parkeergarages mee. Helaas werd het project eind 2023 voor enkele maanden stil gelegd.
Op donderdag 30 mei 2024 is de voorbereiding voor de aanbesteding van laadpunten in openbare parkeergarages gelukkig weer herstart. In het Eye Film Museum te Amsterdam kwam het team van MRA-E samen met de betrokken gemeenten.

MRA-Elektrisch heeft het vooronderzoek voor de gezamenlijke aanbesteding weer opgepakt. Hierin wordt onder meer gekeken naar marktontwikkelingen en kunnen gemeenten meedenken. Ook brengt MRA-E de technische en juridische situatie van elke parkeergarage in beeld.
De realisatie van deze laadpunten is complexer dan de realisatie van laadpunten op straat. Dat komt onder meer doordat elke parkeergarage anders is. Denk bijvoorbeeld aan de netaansluiting en aanwezige elektrische installatie, verzekeringen of brandveiligheidseisen. Daarom verwachten we dat ook kleinere, specialistische marktpartijen in deze aanbesteding geïnteresseerd zullen zijn.

Begin 2025 willen we de aanbesteding publiceren, zodat die in 2025 kan worden gegund. Gemeenten die meedoen profiteren van de schaalgrootte die de gezamenlijke aanbesteding oplevert. Marktpartijen kunnen daardoor een aantrekkelijk aanbod doen. MRA-E neemt de gemeenten bovendien veel werk uit handen en neemt de nodige kennis en ervaring mee.