Hoe kan ik laden?
Om op straat te laden, heeft u meestal een laadabonnement bij een provider nodig. Met de laadpas (of app op uw mobiele telefoon) identificeert u zich bij een laadpaal. De betaling van de laadsessie verloopt via de provider. De provider bepaalt de kosten van het laden.
Op straat staan publieke laadpalen. Ook bij bedrijventerreinen en in (betaalde) parkeergarages staan laadpalen. Laden gaat eenvoudig door de laadkabel aan te sluiten op de auto en de laadpaal, en daarna de laadpas voor de kaartlezer van de laadpaal te houden.
Laadpunten op straat, op het werk of thuis hebben meestal een standaard laadsnelheid. Er zijn ook snelladers. Deze vindt u langs de snelwegen, maar ook op taxistandplaatsen of overlaadstations van vracht- naar elektrische bestelwagens. Snellaadstations zijn vooral handig om – als het nodig is – onderweg snel even bij te laden.
Waar kan ik laden?
Er zijn verschillende apps waarmee u snel de dichtstbijzijnde laadpunten vindt. Meestal is ook te zien welke laadpunten vrij, in gebruik of tijdelijk buiten gebruik zijn. In veel elektrische auto’s geeft het navigatiesysteem ook aan waar de dichtstbijzijnde laadpunten zijn. Voorbeelden van apps om actieve laadpunten in Nederland en Europa te zien zijn:
Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren
Laadkaart MRA-E
Op de MRA-E-laadkaart ziet u in één oogopslag waar MRA-Elektrisch laadpunten heeft geplaatst of in voorbereiding heeft in regio Noordwest: in gemeenten in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
Meer weten over publiek laden of de manier waarop u een publieke laadpaal aanvraagt? Kijk onder Vragen en antwoorden.